PM 19.05.2016
Heddanominasjonene 2016 er lansert!

Heddajuryen har vurdert årets norske teaterforestillinger, og listen over de 34 nominasjonene er nå klare! Tore Vagn Lid og Cecilie Løveids nyversjon av Nordahl Griegs «Vår ære/vår makt» går av med nominasjoner i fire ulike kategorier, men også Peer Perez Øians futuristiske «Solaris korrigert» og Tomi Janežic’ «Doppler» av Erlend Loe går igjen på listen. Kåre Conradi, Ane Dahl Torp, Henrik Mestad og Marit Østbye er blant de nominerte skuespillerne.

Kåre Conradi som Richard III, Nationaltheatret (foto: Øyvind Eide)

Søndag 12. juni blir Nationaltheatret nok en gang fylt med overraskelser, glede, heder og ære når de beste forestillingene og scenekunstnerne skal hedres med årets Heddapriser. Det er 19. gang Norsk teater- og orkesterforening presenterer landets mest omfattende teaterpris, og i dag ble listen over de nominerte offentliggjort på en pressekonferanse på Nationaltheatret.

Mangfold og høyt ambisjonsnivå

Pressekonferansen ble ledet av Heddakomiteens Lena Lindgren, med juryen og nominerte til stede. Heddajuryen har gjennom sesongen 2015-2016 sett og vurdert mer enn 160 norske produksjoner over hele landet. Juryen har bestått av Lillian Bikset, Amund Grimstad, Matilde Holdhus, Cliff Moustache, Martin Nordvik, Ragnhild Tronstad og Vidar Sandem.

– Teatersesongen 2015-2016 kjennetegnes etter juryens syn av et stort mangfold i uttrykk, et høyt ambisjonsnivå og god geografisk spredning på de nominerte. Det produseres god scenekunst i alle deler av landet, sier juryens talsperson Amund Grimstad.

Samfunnskritikk

Under årets utdeling 12. juni kan den skarpt samfunnskritiske «Vår ære/vår makt» på Den Nationale Scene vinne 4 av 10 mulige priser, deriblant for årets forestilling og for beste regi ved Tore Vagn Lid.

Lid konkurrerer med den unge regissøren Maren Bjørseth og tenåringsforelskelse i «Romeo og Julie» på Det Norske Teatret, samt med den internasjonale stjerneregissøren Tomi Janežic for hans tolkning av Erlend Loes suksessroman «Doppler».

Unge skuespillertalenter

I «Doppler» har juryen også lagt merke til de to nyutdannede skuespillerne Christian Ruud Kallum og Andreas Stoltenberg Granerud, som sammen med Mari Hauge Einbu utgjør et ungt trekløver fra Trøndelag Teater. Granerud er nominert for fremragende innsats i det som er hans første hovedrolle.

Miljøkatastrofer og fremtid

Det futuristiske og stemningsfylte universet i Øyvind Rimbereids dikt «Solaris korrigert» kan i Peer Perez Øians teaterversjon bli belønnet med priser for både skuespill, audiovisuell design og årets forestilling.

«A Christmas for Carol» Rogaland Teaters humoristiske variant over Dickens’ Et juleeventyr – er også en av forestillingen som har begeistret juryen, og teatret har i år igjen muligheten til reise hjem med en statuett for årets forestilling, samt for innsatsen til hovedrolleinnehaver Nina Ellen Ødegård!

Se hele nominasjonslisten på www.heddaprisen.no. Her kan du også laste ned pressebilder.

Årets utdeling 12. juni strømmes via Heddaprisen.no.

Kontakt:
For intervjuavtaler med de nominerte og påmelding til utdelingen 12. juni, ta kontakt med:
Marianne Dyrnes Vallat, NTO: marianne@nto.no, tlf. 980 46 777.
Monica Lindanger, Nationaltheatret: monica.lindanger@nationaltheatret.no, tlf. 901 69 762.

Publisert: 01.10.2016 Oppdatert: 02.10.2016