PM 12.06.2016
Heddaprisene 2016 er delt ut

Heddaprisene ble i kveld delt ut av Norsk teater- og orkesterforening for 19. gang. Kåre Conradi, Ane Dahl Torp, Per Schaanning og Mari Hauge Einbu var blant de 11 vinnerne som ble hedret av teaterbransjen for fremragende sceneprestasjoner i sesongen 2015-16. Utdelingen ble ledet av Mattis Herman Nyquist og fant sted på Nationaltheatrets hovedscene.

Det samiske nasjonalteatret Beaivvas vant prisen for Særlig kunstnerisk innsats (foto: Eivor Eriksen)

Oversikt over alle vinnerne og juryens begrunnelser finner du på Heddaprisen.no.

Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst og regnes som en av Norges mest prestisjefulle teaterpriser. Prisen teller i alt 11 priskategorier, i tillegg til æresprisen som deles ut år om annet.

Peer Perez Øians oppsetning av Øyvind Rimbereids science fiction-dikt «SOLARIS KORRIGERT» på Det Norske Teatret var en av forestillingene som utmerket seg i teateråret 2015-16. Denne særegne produksjonen mottok under søndagens prisutdeling i alt tre priser; både for Årets forestilling, for ANE DAHL TORPs skuespill og for SJUR MIlJETEIGs musikk og lydbilde.

Nationaltheatrets KÅRE CONRADI gikk av med prisen for beste mannlige skuespiller og ble av juryen berømmet for sitt mangesidige talent og nyanserte nærvær i tittelrollen som Richard III på Nationaltheatret. I tillegg vant PER SCHAANNING i «Fulle folk» på Det Norske Teatret prisen for beste mannlige medspiller. Schaanning mottok prisen for sin evne til troverdig å formidle absurde situasjoner, mens MARI HAUGE EINBU i Trøndelag Teaters «Doppler» fikk den kvinnelige medspillerprisen for blant annet imponerende teknikk innenfor et krevende regikonsept.

«Vår ære/vår makt» på Den Nationale Scene ble av juryen ansett som en modig, kompromissløs og kompleks forestilling, og ble æret med såvel regipris til TORE VAGN LID, scenetekstpris til LID og CECILIE LØVEID, og pris for beste scenografi og kostymedesign til OLAV MYRTVEDT.

Hålogaland Teater og regissør Petter Næss' «DEN SOMMEREN PAPPA BLE HOMO» ble tildelt prisen for beste barne/ungdomsforestilling for sin humoristiske, avvæpnende, såre og varme forestilling om den vanskelige puberteten, fortalt fra ungdommens ståsted.

BEAIVVÁS SÁMI NASUNÁLATEÁHTER og deres unike blanding av hip hop, scenekunst, mayakultur og samisk kultur i «VIDAS EXTREMAS» ble kåret til vinner av prisen for særlig kunstnerisk innsats!

Prisutdelerne var blant andre Agnes Kittelsen, Thorbjørn Harr, Vigdis Hjorth, Pia Tjelta, Bjørn Eidsvåg, Margreth Olin, Joachim Calmeyer og Siri Seljeseth.


Årets jury har bestått av Lillian Bikset, Ragnhild Tronstad, Vidar Sandem, Cliff Moustache, Martin Nordvik, Amund Grimstad og Matilde Holdhus.

Prisvinnerne mottok en Heddastatuett utformet av kunstneren Nina Sundbye.

Vinnerne, juryens begrunnelser og pressebilder finner du på www.heddaprisen.no.

For mer informasjon, kontakt:
Norsk teater- og orkesterforening v/Marianne Dyrnes Vallat, tlf. 980 46 777, marianne@nto.no.

Publisert: 12.06.2016 Oppdatert: 16.08.2016