Et strammere kulturbudsjett

Kulturminister Thorhild Widvey la i går frem sitt kulturbudsjett for 2016, hvor det gis en generell økning i rammetilskuddet på 1,9 prosent for musikk- og scenekunstinstitusjonene. – Dette betyr at mange av de store institusjonene vil måtte kutte betydelige beløp i 2016. Ved institusjoner som våre betyr dette årsverk og/eller kunstnerisk produksjon, sier NTOs direktør Morten Gjelten til NRK Kulturnytt i dag.

Fra «Carmen», Den Norske Opera & Ballett (foto: Erik Berg)

I regjeringen forslag til kulturbudsjett for 2016 som ble lagt frem av Thorhild Widvey i går, økes kulturbudsjettet med om lag 3,5 prosent. De fleste av NTOs medlemsinstitusjoner får en økning på 1,9 prosent.

– For våre medlemmer betyr dette et veldig vanskelig år. Vi registrerer at kulturministeren anerkjenner våre pensjonsutgifter i tekst i dette budsjettet, men ikke i tall, sier NTOs direktør Morten Gjelten til NRK Kulturnytt i dag.

– Når da i tillegg selve rammen blir enda strammere, så kommer dette til å bety at mange av de store institusjonene vil måtte kutte betydelige beløp i 2016. Ved institusjoner som våre betyr dette årsverk og/eller kunstnerisk produksjon. Det er ikke veldig mye annet å gå løs på, påpeker Gjelten.

Administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø i Den Norske Opera & Ballett sier dette til NRK:

– Med økningen i pensjonsutgiftene utgjør dette for oss ca. 20 millioner kroner fra i år til neste år. Så dette er en betydelig innstramming i vår økonomi, som gjør at vi må se på hva vi har råd til å produsere til neste år.

Karstad Lysø understreker at årets budsjettøkning på 1,9 prosent er mindre enn den forventede lønns- og prisveksten i samfunnet, og slik sett vil bety en innstramming i Operaens økonomi.

HØR HELE INNSLAGET HER:
Institusjoner om kulturbudsjett

Publisert: 08.10.2015 Oppdatert: 08.10.2015