- Viktig debatt

Kulturminister Hadia Tajik kommenterer Tiffany Jenkins betraktninger om kulturpolitiske tendenser. Jenkins var i Norge i forbindelse med NTOs jubileumskonferanse 19. og 20. november.


Klassekampen 20. november 2012

- Viktig debatt

 

Regjeringen har lenge lagt vekt på at kulturlivet skal inkludere nye publikumsgrupper og bidra til integrering. Men det kan redusere kunsten til et politisk verktøy, advarte den britiske sosiologen Tiffany Jenkins i gårsdagens Klassekampen.

– Jeg synes det er et sunnhetstegn at vi har en diskusjon om kunstens frihet, men jeg tror vi har ulike oppfatninger av begrepet, sier Hadia Tajik (Ap).

Kulturministeren påpeker at den rødgrønne regjeringen er opptatt av at kulturinstitusjonene skal jobbe med nettopp integrering, breddekultur og sosialt inkluderende tiltak.

– Men dette betyr ikke at kunsten selv må være sosialt inkluderende. Kunsten kan være provoserende, skape aggresjon eller til og med splittelse, sier hun.

– Burde ikke kunstnerne konsentrere seg om å lage god kunst og ikke å oppfylle politiske målsettinger?

– Jeg har såpass stor tillit til dem, at når vi utfordrer dem til å jobbe med publikumsutvikling, så er jeg sikker på at de likevel vil sette kvalitet i sentrum.

– Er kunsten i seg selv mindre viktig?

– Kunsten i seg selv er svært viktig, ved sin blotte eksistens. Men den får ikke mindre verdi om flere får tilgang til den, sier hun.

Jenkins sier at i Storbritannia regnes privat kulturstøtte som friere enn den offentlige.

– Vi har forventninger til våre kunstinstitusjoner fordi vi ser dem som en viktig del av samfunnet. Det er en gjensidighet i at når man stiller opp med offentlige midler, så må institusjonene kunne rapportere tilbake. Men vi tar varskoet fra Jenkins på alvor, sier hun.

 

Publisert: 20.10.2013 Oppdatert: 20.10.2013

Relaterte artikler