– Bra departementet ser på kulturens rolle i reiselivspolitikken

– Det er bra at Kulturdepartementet ser på kulturlivets potensielle rolle i reiselivspolitikken, sier NTOs direktør Morten Gjelten til Dagbladet 17. august. Han kommenterer kulturministerens utspill i samme avis om hvorfor norske klassikere ikke presenteres på turistenes eget språk sommerstid. – Å holde teatre åpne om sommeren skaper noen helt andre utfordringer enn i andre deler av kulturlivet, opplyser han. Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret peker på at teatret arbeider systematisk for å øke åpningstidene, men at med de siste årenes kutt i tilskuddene er alt et spørsmål om prioritering.

Kulturdepartementene har tatt kontakt med alle institusjonene som får støtte gjennom statsbudsjettet for å se hva som er grunnen til at mange av institusjonene er stengt store deler av sommeren. Spørsmålene har også gått til NTOs medlemmer.

Kulturministeren sier imidlertid til Dagbladet 16. august at hun ikke kan se hvorfor ikke flere teatre og konserthus holder åpent sommerstid og i større grad markedsfører seg overfor turister, all den tid museene gjør det. Hun stiller spørsmål om hvorfor man ikke kan se klassiske norske teaterstykker som «Peer Gynt» på engelsk eller mandarin, og mener ifølge avisen at det må være uutnyttet potensiale bak de stengte teaterdørene.

Kompleks teaterdrift

Til det svarer NTOs direktør Morten Gjelten i avisen 17. august (papirutgaven) at det er bra at Kulturdepartementet ser på kulturlivets potensielle rolle i reiselivspolitikken og jobber med å skaffe seg oversikt over teatrenes praksis.

Da tror jeg kompleksiteten i teaterdrift vil bli avdekket ganske tydelig. Å holde teatre åpne om sommeren skaper noen helt andre utfordringer enn i andre deler av kulturlivet, sier han. 

Gjelten sier samtidig at han tar for gitt at politikerne forstår at repertoaret er teaterledernes eget ansvar. – En ting er å diskutere disse tingene, og en annen ting er å gå inn for hva som skal være repertoaret.

Ressurser og prioriteringer

Erik Ulfsby, teatersjef ved Det Norske Teatret, minner om at Det Norske Teatret spiller på nynorsk og kommer til å fortsette med det. Han sier imidlertid til avisen at han tror at ny teknologi med avanserte teksteprogram kan gjøre oppsetninger tilgjengelige på nesten alle språk. 

Ulfsby understreker at teatret arbeider systematisk for å øke åpningstidene og øke tilbudet til publikum.

– Vi har meldt tilbake til Kulturdepartementet at vi er positive til denne tanken, men dette må selvsagt tilpasses de ressursene vi rår over. Kuttene i tilskuddet de siste årene, gjør at alt blir et spørsmål om prioritering. Skal man profilere Norge som kulturnasjon må man ha en offensiv kulturpolitikk, påpeker han. 

Artiklen "– Kan trå over grensa" (Dagbladet 17,08.2017) er ikke publisert på nett.

Publisert: 21.08.2017 Oppdatert: 23.10.2017