Årets Heddanominasjoner er lansert!

Heddajuryen har vurdert årets norske teaterforestillinger, og listen over de 34 nominasjonsverdige er nå klare! Tyra Tønnessen og Trøndelag Teaters «Når vi døde våkner» står frem som en klar juryfavoritt, tett fulgt av Kjersti Horns «Hamlet» på Rogaland Teater og «Tre søstre» i regi av Hanne Tømta på Nationaltheatret. Espen Skjønberg, Marie Blokhus, Lena Kristin Ellingsen og Bjarte Hjelmeland er blant de nominerte til de gjeve skuespillerprisene, mens billedkunstner Ida Ekblad er nominert for sin scenografi-debut til «Konstellasjoner» på Nationaltheatret.

Natten er dagens mor, Riksteatret/Nationaltheatret (foto: Dag Jenssen)

Heddanominasjonene 2015 ble i dag offentliggjort under en pressekonferanse på Nationaltheatret, ledet av årets Heddakonferansier Mattis Herman Nyquist. Heddajuryen har gjennom sesongen 2014-2015 sett og vurdert mer enn 150 norske produksjoner over hele landet. Juryen har bestått av Andreas Wiese, Ragnhild Tronstad, Vidar Sandem, Cliff Moustache, Martin Nordvik, Amund Grimstad og Tora Optun.

Se video fra pressekonferansen her.

Sterke kvinnelige regissører

Tyra Tønnessen og Kjersti Horn tok 5 nominasjoner hver, begge for 2 ulike produksjoner, da listen over de nominerte ble offentliggjort i formiddag. Sammen med Hanne Tømta, som er inne på listen med 3 nominasjoner, skal de blant annet konkurrere om prisen for Beste regi og Årets forestilling.

– Årets nominasjoner er preget av sterke kvinnelige regissører og mye vilje til eksperimentering. Andre trekk som går igjen er spennende hovedsceneoppsetninger side om side med fine barneforestillinger, også i mindre format, sier juryen talsmann Andreas Wiese. 

Stort skuespillervariasjon

På skuespillersiden spenner nominasjonene fra ringrever som Espen Skjønberg i finstemt Tsjekhov-samspill på Nationaltheatret og Bjarte Hjelmeland som innbilt syk på Oslo Nye, til nyere navn som Nader Khademi som uforglemmelig Mads Moen under Ibsenfestivalens «Peer Gynt», og den allerede prisbelønnede Torbjørn Eriksen for sin Hamlet-tolkning i Rogaland Teater fullversjon av Shakespeares komplekse stykke.

Blant de kvinnelige skuespillerne finner vi Marie Blokhus som den skandaliserte Allis i Det Norske Teatrets versjon av «Fugletribunalet». Hun får følge av blant andre en operasyngende Lena Kristin Ellingsen i Musikklabs siste prosjekt på Torshovteatret, «Dido + Aeneas», og Silje Lundblad som guvernanten Maria Rainer i Trøndelag Teaters moderne versjon av «The Sound of Music».

Billedkunst og tekstbehandling

Billedkunstner Ida Ekblads scenografi-debut på Nationaltheatrets har etter juryens vurdering å dømme vært vellykket. Det samme har Ole Johan Skjelbreds komprimering av mursteinen «Moby Dick» på Trøndelag Teater – fra 750 til 42 sider.

Alexander Mørk-Eidems forrykende omskriving av Ibsens «Peer Gynt» på Nationaltheatret og Lisa Lies originale scenetekt til «Blue Motell» på Black Box Teater har også imponert juryen.

Årets Heddapriser deles ut for 18. gang under en festforestilling på Nationaltheatrets hovedscene søndag 14. juni kl. 17.00 og strømmes via Ustream.

Se hele nominasjonslisten og bilder på www.heddaprisen.no.

Se bilder på Instagram:

Instagram

Publisert: 18.05.2015 Oppdatert: 14.06.2015